Planera din flytt – före under och efter

5 maj

En flytt är ett stort projekt men en bra planering kan underlätta mycket. Vad kan du göra innan, under och efter flytten för att allt ska gå så snabbt och smidigt som mjöligt? Nedan får du några bra tips på hur du kan planera din flytt – från när det är dags att börja packa flyttkartongerna och till att det äntligen är dags att packa upp dom i det nya hemmet igen.

Börja planera din flytt långt i förväg

En flytt sker sällan panikartat – ofta finns en lång väntan innan det är dags. Det gör också att det finns gott om tid att förbereda och planera din flytt i förväg. Ett väldigt bra tips i samband med en flytt är att rensa bort saker som inte används, och som troligen inte kommer att användas framöver heller. På så vis blir det färre saker att packa, mindre att transportera och mindre att packa upp. Släng, sälj eller skänk!

Ett annat bra steg när det är dags att planera din flytt är att fundera på vad som kan packas först och vad som behöver vara kvar till sist. Märkt upp kartonger och packa lite eftersom så att inte allt är kvar till slutet.

Planering inför transport

En annan viktig sak att fundera på när du ska planera din flytt är hur själva transporten ska gå till. Det finns flera bra alternativ men det kan vara klokt att fundera på vilket som passar dig och ditt behov bäst. Följande är vanligast:

  • Anlita en flyttfirma
  • Hyra lastbil eller släp
  • Låna lastbil eller släp av en bekant

Ska du flytta på egen hand, och inte anlita en flyttfirma, behöver du troligen planera din flytt ännu lite mer. Det är till exempel troligt att du kommer behöva bärhjälp – så se till att boka in några familjemedlemmar eller vänner ett tag i förväg!

Packa upp smart

Att packa upp kan verka enkelt men det är inte ovanligt att allt känns som ett enda stort kaos när kartonger och möbler har landat på den nya adressen. Har du märkt kartongerna noggrant kan du ställa in dom i det rum dom hör hemma men räkna med att det kommer ta tid att packa upp allt och prioritera det viktigaste – till exempel köksredskap, porslin och annat som används dagligen.

Ska något rum renoveras kan det vara smart att ställa undan kartongerna med rummets innehåll i något förråd, för att slippa tömma det igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *